Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Wijngoed Montferland

Als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws rondom Wijngoed Montferland?

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief per e-mail!

Uw e-mailadres:

Ons Wijngoed

Ons Wijngoed

Krijg direct een indruk van ons schitterende wijngoed. Bekijk de Duitstalige reportage gemaakt door de WDR.

Wijngoed Montferland Achterhoek

Oogstberichten

2008:
Na een warm voorjaar met een krachtige groei, volgde een natte zomer. In combinatie met hoge temperaturen betekende dit een gezonde groei. Het beperken van de hoeveelheid was erg belangrijk en waakzaamheid voor de schimmels was geboden. Augustus, maar vooral september waren warm en droog, zodat de rijping en oogst gunstig waren. Beste resultaten dit jaar voor de solaris, johanniter en de rondo. Uitstekend jaar voor de witte wijnen.

2009:
Goed voorjaar met nachtvorstgevaar. Warme, vochtige zomer, met opvallend veel wespen. Oogstmaanden waren weer erg goed, met name voor de regent, johanniter en merzling. Lijkt een topjaar voor de rode wijnen te worden.

2010:

Een moeilijk jaar met bijzondere weersomstandigheden. Deze hebben er voor gezorgd, dat 2010 een wijnjaar wordt met een verhaal.

De start begon al afwijkend. Na een echte winter met veel sneeuw kwam het voorjaar wel, maar er kwam geen warmte mee. Geen nachtvorst, maar wel lang veel te koud. Toen dan pas in de maand mei het mooie warme weer kwam, werd het direct te heet. Dit duurde weken en er volgde grote droogte.
In juli werd al duidelijk dat de droogte gevolgen zou hebben: Minder druiven!
Daarna sloeg de zomer om: Koel, regenachtig en geen mooi zomerweer meer. Dit duurde de gehele verdere zomer voort.
Dit lijkt niet anders dan een matige oogst op te moeten leveren, maar dit is niet in alle gevallen zo. De Solaris en Rondo gaven geen goede kwaliteit, zodat we veel aandacht moesten schenken aan het plukken/sorteren. Als je dat zorgvuldig en intensief doet, kun je uiteindelijk toch nog een mooi resultaat bereiken: De oogst is klein, maar de kwaliteit is goed. Dit gold ook voor de overige rassen, waarbij opviel dat we de Johanniter erg laat hebben geoogst. (ver in oktober)

Achteraf zijn we blij met de oogst van 2010: Niet uitblinkend in hoeveelheid, maar toch een goede kwaliteit. Hoe goed? Dat proeven we voor de witte wijnen in het voorjaar van 2011 en voor de rode wijnen pas in 2012. Spannend!!      

 

2011:

Is 2011 een goed wijnjaar voor Wijngoed Montferland?
Deze vraag wordt veel gesteld, maar kan eigenlijk pas volgend jaar beantwoord worden. Dan weten we of we weer in de prijzen vallen met onze witte wijnen en kunnen we proeven of onze rode wijnen een hoge kwaliteit hebben.
We zijn wel optimistisch, mede door het weer van de afgelopen weken. Een paar weken mooi weer in september(droog, zonnig, warm overdag en 's nachts koud) is voor de Regent, Merzling, Johanniter en Cabernet Cortis geweldig. De suikers stegen snel (meer dan 85 öchsle) en de zuren werden sterk afgebouwd, zodat de druiven heerlijk smaakten.
Op dit moment is de gisting in volle gang en het meest tevreden zijn we over onze 2000 liter geweldige rode Regent-most.
De Johanniter hangt nog in de wijngaard en zal waarschijnlijk volgende week geoogst gaan worden.
Ook voor deze witte druif belooft het een uitstekende oogst te worden.
En dan zit 2011 er op: Een fantastisch voorjaar, een matige zomer (te nat en te koud, ook met hagel) en eindigend in een prachtige septembermaand.
U bent van harte welkom om zelf te komen oordelen over de kwaliteit van onze wijnen.

Het plukken van de oogst op de Wals in de maand september.