Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Wijngoed Montferland

Als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws rondom Wijngoed Montferland?

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief per e-mail!

Uw e-mailadres:

Ons Wijngoed

Ons Wijngoed

Krijg direct een indruk van ons schitterende wijngoed. Bekijk de Duitstalige reportage gemaakt door de WDR.

Wijngoed Montferland Achterhoek

Werkzaamheden

Wijnbouw is een zeer arbeidsintensieve bedrijfstak. Anders dan in de nieuwe wijnbouwlanden wordt er vooral met de hand gewerkt. Dit heeft te maken met de relatief kleine oppervlakten, maar ook met de keuze voor kwaliteit. Iedere plant, iedere tros wordt apart bekeken en verschillend aangepakt. Dit levert de beste druiven en dus goede wijnen.

Tenslotte zal een boer met een biologische wijngaard liever kiezen voor handwerk dan voor machinaal werk. Dit levert veel werk op en vaak op piekmomenten. Een kort overzicht:

  • snoeien (winter)
  • buigen van de stokken (maart)
  • scheutdunnen (april/mei)
  • trosdunnen (juli/augustus)
  • scheutgeleiding (juni)
  • bladdunning (juli/augustus)
  • pluk (september/oktober)

Wijnboer Leon kan voor dit werk steeds rekenen op een groot aantal vrijwilligers, die het leuk vinden om enkele uren te helpen. En als het dan mooi weer is en je werkt in een wijngaard, waan je je even in Frankrijk.

Na de oogst begint het specialistische werk in de wijnmakerij: pulpgisten, filteren, houtlagering, bottelen, enz. Wijnboer Leon maakt samen met zijn adviseur, oenoloog Stan Beurskens, hier zijn wijnen, die later bekroond zijn met prijzen in binnen- en buitenland, waaronder een gouden medaille in 2010 tijdens de Berliner Wein Trophy. Dan weet de wijnboer waar hij al het werk voor gedaan heeft.