Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Wijngoed Montferland

Als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws rondom Wijngoed Montferland?

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief per e-mail!

Uw e-mailadres:

Ons Wijngoed

Ons Wijngoed

Krijg direct een indruk van ons schitterende wijngoed. Bekijk de Duitstalige reportage gemaakt door de WDR.

Wijngoed Montferland Achterhoek

Wijnbouw in Nederland

Wijnbouw in Nederland is niet nieuw: De Romeinen brachten de wijnbouw naar deze streken en eeuwenlang werd deze in stand gehouden bij de kloosters, totdat Napoleon, ter bescherming van de Franse wijnboeren de wijnbouw in de Noordelijke gebieden verbood.
In Zuid-Limburg kwam de wijnbouw op bescheiden manier terug.

Met de komst van nieuwe rassen kreeg de wijnbouw in Nederland een enorme impuls. Nieuwe rassen en teeltechnieken maakten het mogelijk succesvol druiven te telen, maar ook nog eens wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Deze rassen zijn resistent tegen schimmelziekten en rijpen snel af. Wijnboeren die kiezen voor goede wijnen en niet voor grote hoeveelheden kunnen met deze wijnen concurreren met hun collega’s in Frankrijk, Duitsland en Italië. Klimaatverandering heeft tot gevolg dat de wijnbouw in de Noordelijke streken een beter toekomstperspectief heeft dan in de hete en droge zuidelijke streken van Europa (gebrek aan noodzakelijke frisse zuren in de wijn).

In Nederland zijn in korte tijd ruim 100 wijngaarden aangelegd, maar ook in Denemarken en Zuid- Zweden heeft de wijnbouw z’n intrede gedaan.